Κολοκοτρώνη 25, Λαμία 22310 42191 6978 442 322 dgalan@tee.gr

Μείωση παραβόλων και προστίμων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, αύξηση δόσεων, ειδικές εκπτώσεις και μια ατελείωτη περιπτωσιολογία περιλαμβάνει το νέο πολεοδομικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του προτεινόμενου πλαισίου είναι η μετακίνηση της αρμοδιότητας για τους πολεοδομικούς ελέγχους από τις δημοτικές πολεοδομίες στις Περιφέρειες, η αυστηροποίηση των ποινών για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τον Ιούνιο του 2011 και η δυνατότητα αυθημερόν έκδοσης οικοδομικής άδειας στις κτηματογραφημένες περιοχές που καλύπτονται από πολεοδομικό σχέδιο.

Το νέο σχέδιο νόμου των 180 σελίδων καλύπτει μια ευρεία θεματολογία: τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα λοιπά εποπτικά όργανα, την έκδοση οικοδομικών αδειών, τη μεταφορά συντελεστή, την ταυτότητα κτιρίου, τη δημιουργία μιας νέας δομής για την παρακολούθηση της δόμησης. Το ενδιαφέρον, βέβαια, επικεντρώνεται στις διατάξεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, που διαμορφώνουν το πέμπτο συνεχόμενο πλαίσιο του είδους από το 2009.

ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ;

  • Με τη νέα ρύθμιση δίνεται παράταση (ακόμα) δύο ετών στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων, έως δηλαδή τις 8.6.2019. Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών παραμένει η ίδια, οι δόσεις πληρωμής του προστίμου γίνονται 80. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν είναι απόλυτα σαφές αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων. Η διάταξη που επέκτεινε την απαγόρευση και στις κληρονομιές (και η οποία είχε κατά τη διαβούλευση συγκεντρώσει τα πυρά νομικών ως αντισυνταγματική) απαλείφθηκε.

  • Το παράβολο, που είναι και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση, μειώνεται στο μισό: 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τμ, 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τμ, 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τμ, 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τμ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τμ, στα 10.000 ευρώ.

  • Μειώνονται τα πρόστιμα με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχήν, χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους οι νέες αντικειμενικές αξίες του 2016 (που είναι χαμηλότερες). Επιπλέον τα αυθαίρετα προ του 1975 νομιμοποιούνται μόλις με 250 ευρώ, στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν το 1983- 1993 θα καταβάλλεται το 60% του προστίμου, στα αυθαίρετα του 1993-2003 το 80%. Ισχύουν όμως αυξήσεις σε αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές, σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλεων.

  • Προβλέπονται μεγάλες μειώσεις του προστίμου αν γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσης  (30-60%) ή ενεργειακής αναβάθμισης (30-50%) του νομιμοποιούμενου αυθαιρέτου.

  • Οι ομάδες που δικαιούνται εκπτώσεις πολλαπλασιάζονται. Εκεί όμως που το νέο σχέδιο νόμου... απογειώνεται είναι η απίστευτη περιπτωσιολογία όσων μπορούν να νομιμοποιήσουν δωρεάν: τα ακίνητα του «Υπερταμείου», τα αυθαίρετα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των Παλαιοημερολογιτών, τα αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων, και πολλά ακόμα. Φθάνει δε στο σημείο να συμπεριλάβει κάποιες -μάλλον πολύ συγκεκριμένες- περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν σε βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση! Να σημειωθεί ότι το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες (για να υποστηρίξει τις νέες δομές) και το 25% στους δήμους.

  • Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς) αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Σας περιμένουμε για να σας ενημερώσουμε πλήρως για την διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.